Henkies blog!



31 december 2023 - Vuurwerk
Inflatie doet me niks: ik koop telkens voor ca 100 euro. Het aantal dozen is misschien wel wat kleiner georden... In ieder geval ben ik er weer op voorbereid. Iedereen gelukkig nieuwjaar!





27 december 2023 - Wat eten we vanavond
Vooraf Hollandse garnalen en zeekraal. Daarna knolselderij uit de oven met cranberriesaus, hazelnoten en brie, geflankeerd door wat knapperige gefrituurde knolselderij...





23 december 2023 - Wat hebben we bij de koffie
Cristel maakte even een kokos-mangotaart met geklopte kokosroom en geraspte witte chocolade voor bij de koffie.





22 december 2023 - Pizza Friday
Naar aanleiding van een recept van Ronald en Carla: een pizza met tonijn met panang curry en passato, rode ui, rode peper en mozzarella. Lekker, maar gaat niet de pizza tonno vervangen...





20 december 2023 - Wat eten we vanavond
Een eenvoudige (ahum) lamsgigot met een mengsel van geroerbakte doperwtjes, tuinboontjes, haricots vert met ui, room en jus van de gigot.





18 december 2023 - Wat eten we vanavond
Een garantita: een kikkererwten-taart met kikkererwtenmeel, ei, ui, melk en komijn. Wel lekker, maar wat droog, ondanks de frisse salade die we erbij aten.





17 december 2023 - Wandeling
Zomaar wat zon, dus dan moet je op zondag wel even een wandeling maken en een foto van de kerstboom voor het stadhuis.





16 december 2023 - Dickens Festijn Deventer
Aangezien we nog steeds een keer Paul en Jenneke moesten bezoeken in Deventer dachten we dat meteen te combineren met een bezoek aan het Dickens Festijn. Ongelooflijk, wat een drukte! We waren al wat later naar Deventer gegaan om de drukte tussen 11 en 13 uur te vermijden, maar om half twee stond er nog zo'n rij, dat wij daar nog geen zin in hadden. Eerst brachten we daarom een bezoek aan een kerk met een audiovisuele vertelling van het ontstaan van Deventer en dronken we een cappuccino in de binnenstad. Daarna was de lengte van de rij niet afgenomen, maar alleen maar toegenomen. Daarom dachten we er maar vanaf te zien en hebben we wat gewinkeld en een biertje gedronken. Om vijf uur was het festijn officieel op zijn einde, maar toen de hekken open gingen aan de achterkant liepen we nog snel een groot deel van de route langs allerlei personen in kledij en aangeklede winkeltjes in Dickens stijl en hebben we toch nog een redelijk deel gezien. Met een maaltijd bij Paul en Jenneke thuis hebben we de dag daarna goed afgesloten.





15 december 2023 - Pizza Friday
Een vegetarische variant met courgette, ui, knoflook, pommodoro, gerookt paprikapoeder en zachte geitenkaas.





10 december 2023 - Wat eten we vandaag
Vietnamese krabkoekjes (krab, ui, ei, dille) met Caesar salad (sla, zelfgebakken croutons, citroen, parmezaanse kaas en een gekookt ei).





09 december 2023 - Wat eten we vanavond
Het is nog geen kerst, maar het zou niet misstaan op het menu: reebiefstuk met pastinaakpuree, gekarameliseerde wortels met zilveruitjes en knapperige pastinaakreepjes uit de oven.





08 december 2023 - Pizza Friday
Met mascarpone, zalm, rode ui, dille, parmezaanse kaas en een handje rucola.





08 december 2023 - Kerstboom
Ohhhhhhhhhh...





24 november - 2 dec 2023 - La Gomera
Weer eens zo'n lekker weekje eind november naar de zon. Naar La Gomera dit keer. De laatste van de Canarische Eilanden die we nog moesten bezoeken (als je El Hierro niet meerekent). Vliegen naar Tenerife, daar 1 overnachting en diner en daarna de volgende ochtend met de veerboot naar Apartamentos Santa Ana in Playa de Santiago. Mooi stekje, lekker gewandeld, genoten van het weer (ca 23-24 graden overdag) en natuurlijk lekker gegeten en gedronken... Jammer dat het maar 1 weekje (nou ja + 1 nacht op Tenerife) was. Zeker als je dan op zaterdagnacht bij 0 graden weer naar huis rijdt. Maar ja, wij hebben toch maar weer mooi een weekje zon kunnen pakken.





21 november 2023 - Wat eten we vanavond
Krokant gebakken aardappel en halloumi uit de oven, met tomatenblokjes en basilicum.





17 november 2023 - Wat eten we vanavond
Knolselderijsoep met chorizo en gekarameliseerde appel.





11 november 2023 - Wat eten we vanavond
Een salade met wildzwijnham, zoete aardappel, peer, bleekselderij en pecannoten. Vergezeld door panko-garnalen...





08 november 2023 - Wat heb ik voor toetje
Deze zomer hadden we geen vijgen, waarschijnlijk omdat we iets te rigoreus gesnoeid hadden. Na de zomer groeiden de vijgen toch nog door, maar ik dacht dat dat niet tot rijpe vijgen zou leiden. Toch zijn er een aantal nog zover gegroeid dat ze rijp zijn geworden. Wel met iets minder smaak dan wanneer je ze in augustus van de struik haalt, maar lekker genoeg voor in de yoghurt met wat walnoten-siroop (nou ja de siroop waarin ik geprobeerd had de walnoten in te maken).





08 november 2023 - Wat eet ik vanavond
Aangezien Cristel er niet was een makkelijke omelet met jalapeño peper, bosui, doperwten, geraspte kaas en gebakken meelwormen.





07 november 2023 - Wat eten we vanavond
Geroosterde bloemkool uit de oven met taleggio, parmaham, crème fraiche en kaas.





06 november 2023 - Ingemaakte walnoten
Op 4 augustus had ik de walnoten gekookt en met siroop in potjes gestopt. Vandaag heb ik er eentje geprobeerd. Ik ben bang dat dit niet echt een succes is. Waarschijnlijk waren de walnoten al iets te ver doorgeschoten: de schil van de eigenlijke walnoot moet ook zacht zijn, maar was nu toch wel wat hard. Tja, de walnotenboom is niet meer, dus ik ben bang dat ik dit niet kan herhalen...





05 november 2023 - Wat hebben we voor ontbijt
Ik heb deze Pão de Queijo (kaasbroodjes) wel eens zelf gemaakt, maar deze kant en klare broodjes uit de oven smaakten erg goed. Wel zo makkelijk.





04 november 2023 - Wat hebben we als voorafje
Caprese lepeltjes. Eindelijk maar eens de moeite genomen om de tomaat te ontvellen door in te kruizen, te laten schrikken in kokend water en het vel er dan vanaf te trekken. Ziet er wel zo leuk uit.





04 november 2023 - Gordijn
Na een jaar of vijftien knapt er wel eens een draadje. Valt prima te repareren met metseldraad...





03 november 2023 - Pizza Friday
Met crème fraiche, rode ui, salami, paprika en scamorza (gerookte mozzarella).





02 november 2023 - Vogelepoep
Vogelpoep op je hoofd schijnt geluk te brengen. Hier bracht het me alleen een hoop werk om die enorme flats van die reiger van het raam te poetsen...





30 oktober 2023 - Wat eten we vanavond
Een spinazie-halloumiquiche.





29 oktober 2023 - Wat eten we vanavond
Lamsstoofpot met vijfkruidenpoeder, wortel en basilicum. En een eerste poging om een echte baguette te maken. Nog eens proberen: het deeg was iets te slap waardoor het eerder een ciabatta werd. Volgende keer iets stijver maken en de helft van de ingrediënten gebruiken. Smaakte overigens prima...





28 oktober 2023 - Wat eten we vanavond
Gevulde paprika's en radicchiosalade.





26 oktober 2023 - Jeu de boules
Leuke middag gehad met de afdeling bij de Jeu-de-boule bar in utrecht.





25 oktober 2023 - Wat eten we vanavond
Tomatenclafoutis met kerstomaatjes, olijven, geitenkaas en basilicum.





24 oktober 2023 - Wat eten we vanavond
Radicchiostamppot en zeebaars met kappertjessaus.





22 oktober 2023 - Wat eten we vanavond
Tagliatelle met pancetta, oesterzwammen, salie en kastanjes.





22 oktober 2023 - Pompen
Ik heb maar eens een Einhell vlakwaterpomp/dompelpomp aangeschaft om die vijver die hier soms na een flinke regenbui ontstaat leeg te pompen. De test-run met een gewone tuinslang ging goed, maar om er echt vaart achter te zetten moet ik eerst iets met een grotere diameter aanschaffen om het water flink te kunnen verpompen.





20 oktober 2023 - Wat eten we vanavond
Tapas: coquilles met spek en room, pimientos de padron, geroosterde sesam-aubergines en chorizo met champignons.





18 oktober 2023 - Wat eten we vanavond
Een taart met courgette, feta, polenta, Griekse yoghurt en dille.





16 oktober 2023 - Wat eten we vanavond
Zelfgemaakte ossenstaartsoep. Kost wat tijd, maar dat proef je.





14 oktober 2023 - Oliebollen
De oliebollenkraam stond al weer in de stad. Tja, als ik daar langs loop kan ik die krentenbollen niet laten liggen.





07 oktober 2023 - Wat eten we vanavond
Van de lamsrack heb ik geen foto, maar het voorgerechtje, de gamba's met kruidendressing op ijsbergsla, waren wel fotogeniek genoeg.





01 oktober 2023 - Wat eten we vanavond
Gnudi, van ricotta, parmezaan, bloem, polenta, ei en salie. Gebakken in olie en overdekt met knapperig gebakken salie. Lekker met een tomaatje en salade van appel, gedroogde abrikoos, rozijnen, limoensap en een scheutje slagroom.





25 september 2023 - Pizza
In Napels zouden ze me waarschijnlijk op straat flikkeren als ik hier mee aankom, maar toch: een Pizza Napoli met tomaat, oregano, mozzarella en ansjovis. Die extra ui en cheddar cheese mag vast niet, maar smaakte prima...





24 september 2023 - Wat eten we vanavond
Uit de oven: zeebaars met courgette met een dressing van olie, amandelmeel en gehakte cashews. Met een salade van rucola met peren-azijn en olijfolie.





23 september 2023 - Wat eten we vanavond
Carpaccio van een chioggia biet: dat levert een mooi plaatje op. Lekker met een dressing van ui met Griekse olijfolie en mango-azijn.





17 augustus - 16 sept 2023 - Spanje
Helaas zit de vakantie in Spanje er weer op. Eindelijk konden we eens San Sebastian en Bilbao met het Guggenheim museum bekijken. Al enkele keren waren we in de buurt geweest, maar dan regende het er of er was regen onderweg. Zo niet dit keer: het was er zelfs nog een dag 41 graden dus prima uit te houden. Omdat er daarna wel weer regen in het verschiet lag sloegen we de picos de Europa over (zo houden we nog wat over voor een andere keer) en reden we naar Salamanca. Ook een leuke stad om een keer te bezoeken. Op de camping hadden ze dat weekend een Alice in wonderland feest. Een enorme pokkeherrie op de camping, maar wij sliepen er eigenlijk niet minder om... Daarna door naar een camping in Monfraque National Park, en na enkele dagen door naar Cordoba. Omdat er onweer over zou trekken even een appartementje. Daarna door naar Granada om na 23 jaar eindelijk het Alhambra te kunnen bekijken. Nu wisten we inmiddels dat je de tickets enkele dagen van tevoren moet bestellen... Ook hier weer zo'n feest met een achterlijke pokkeherrie vanuit het dorp tot 3 uur 's nachts. Dat zouden ze nog 2 nachten vieren, dus door naar onze laatste camping in San Jose, op de Cabo de Gata. Dat werd wat meer uitrusten: twee wandelingen gedaan en enkele dagen strand/luieren. Via Zaragoza en Aixe-sur-Vienne reden we in drie dagen naar huis.





13 augustus 2023 - Fruit
Er kwamen nog een redelijk aantal appels van de boom nadat ik de kraaien er herhaaldelijk uitgejaagd had. De aardbeien lopen op hun eind, maar de bramen gaan nog erg hard.





11 augustus 2023 - Waar eten we vanavond
Lekker grillen/chillen in de achtertuin: merguez worstjes, zalm met mangomarinade, paprika, champignons, aubergine, ananas, stokbrood en enkele sausjes.





04 augustus 2023 - Walnoten
Na enkele keren koken van de siroop en vandaag nog eenmaal samen met de walnoten zijn ze netjes verdeeld over een aantal potjes. Volgens het recept nu minimaal 3 maanden wachten. Zet 4 november maar vast in de agenda!





31 juli 2023 - Kraai
Heel Nederland heeft het moeilijk om rond te komen en meneer de kraai gaat gewoon aan de kikkerbilletjes...





30 juli 2023 - Wat hebben we bij de koffie
Speciaal voor het bezoek van Willy en Jos: een kruisbessentaart met makkelijke roomvulling. Uiteraard met kruisbessen uit eigen tuin.





29 juli 2023 - Wat eten we vanavond
"Iets in bierbeslag" zouden we doen omdat er nog aardig wat bier over was na mijn verjaardag... Dat werd dus kabeljauw en garnalen in een krokant ansjovis-bierbeslag met kruidensaus. Mjam.





27 juli 2023 - Walnoten
Doordat storm Poly de walnotenboom om had geblazen konden we de walnotenoogst wel vergeten. Maar het is wel mogelijk om de onrijpe walnoten in siroop in te maken als ze nog geen harde schil hebben gevormd. Dat had ik eigenlijk iets eerder moeten doen, maar ja ik kan het in ieder geval proberen. Hier de verschillende stadia: 2 weken in pekelwater (3 x ververst) om de gifstoffen te onttrekken, totdat je een zwarte vloeistof af mag gieten (die emmer gaat door naar de schuur...). Daarna koken en tenslotte met een hete suikerstroop overgieten. Nu nog 3 x die stroop koken en indikken en aan het einde alles nogmaals een keer koken en in weckflessen/jampotten minimaal 3 maanden wegzetten. Ik ben benieuwd of het wat oplevert...





26 juli 2023 - Wat eten we vanavond
Iets wat ik al langer wilde maken: brandnetelsoep. Bij het omlooppad in de buurt van ons huis had ik laatst bossen met brandnetels zien staan, dus daar heb ik een plastic tas vol jonge scheuten geplukt (met een schaar en handschoenen aan!) en thuis heb ik de goede bladeren en de jonge toppen eraf geknipt. Uitje en knoflook bakken, 2 aardappels in blokjes erbij en daarna de brandnetels toegevoegd (opnieuw handschoenen gebruiken, of zoals hier een tang) en gekookt in bouillon. Om af te maken een scheutje room erin et voila! Wie zegt dat alles zo duur is tegenwoordig? De ingrediënten voor het avondeten haal je zo uit de natuur...





23 juli 2023 - Wat eten we vanavond
Een hele zeebaars, gevangen door Pa en in een zoutkorst in de overn gebakken door Cristel...





19 juli 2023 - Record!
Het heeft me maar 11 1/2 jaar gekost maar nu heb ik toch eindelijk een keer 1 op 25 (4 l/100 km) gereden van Gouda naar het werk! In Gouda had ik 1 stoplicht op rood (die aan het eind vd straat niet meegerekend...). Daarna had ik een vrachtwagen tot Utrecht en 1 tot de afslag naar Zeist/Bilthoven. Ik hoefde toen bijna niet te wachten bij het laatste rechte stuk naar Bilthoven en had maar 1 rood stoplicht in Bilthoven. Toch moest ik ook nog 1x afremmen bij 1 vd rotondes, dus er zit wellicht nog net een 3.9 l/100 km in! Hoewel ik dus langzaam achter vrachtwagens rij heb ik er evengoed slechts 40 minuten over gedaan, waar Google steevast 37-39 minuten aanhoudt voor dit stuk.





15 juli 2023 - Wat eten we vanavond
'Bunyols de bacala', kabeljauwballetjes uit het koekboek dat ik voor mijn verjaardag kreeg, 'De Catalaanse keuken'. Wel wat bewerkelijk, maar erg lekker.





10 juli 2023 - Zomer
Die vetplantjes, die ik van Willy kreeg voor mijn verjaardag, staan er erg fleurig bij!





09 juli 2023 - Wat eten we vanavond
Hertenbiefstuk met een (geroosterde) venkelsalade met rozijnen en parmezaanse kaas.





07 juli 2023 - Cypres
Tja, toen ik toch eenmaal bezig was om de walnotenboom in stukken te zagen ging ik maar door met die dode cypres voor de deur. Hij was vorig jaar al ter ziele gegaan, maar het kost altijd even tijd om moed te verzamelen om op een ladder te klimmen en de zaag er in te zetten. Het was wel wat warm: ik zeg altijd dat je je dan gewoon niet te druk moet maken en met een lekker koud drankje onder een boom moet gaan zitten, maar zelf ga ik dan gewoon bomen staan zagen...





05 juli 2023 - Wat eten we vanavond
Een broodje met chipolataworstjes en courgettesalade met een geitenkaas-dadels-basilicum dressing.





05 juli 2023 - Storm Poly
Storm Poly wordt bedankt. Meteen ging de walnotenboom om. Die had helemaal niet zo veel blad, maar was al slecht aan het worden en blijkbaar geen wortels om hem tegen te houden. Jammer, maar vooral jammer dat hij de jonge kersenboom bijna tegen de vlakte gooide. Dat bleek gelukkig nog mee te vallen.





30 juni 2023 - Voorbereidingen
Voor mijn verjaardag morgen: 87 'balls of fire'...





30 juni 2023 - Pizza Friday
Vega pizza met courgette, ui, paprika, olijven, passato, mozzarella en oregano.





28 juni 2023 - Wat eten we vanavond
Een Caprese frittata: pasta, ei, tomaat, mozzarella en basilicum.





25 juni 2023 - Asperges
De laatste keer aangezien het gisteren Sint Jan was dachten we, maar de witte waren op, dus werden het maar groene. Lekker met krieltjes en gerookte zalm.





24 juni 2023 - Wat eten we vanavond
Kogelbiefstuk met gepureerde broccoli en rucola.





22 juni 2023 - Wat eten we vanvond
Een halloumi burger met zoete aardappel, avocado, chili en munt.





19 juni 2023 - Asperges
Hartige taart met asperges, bosui, ham en ei.





11 juni 2023 - Asperges
Met een hertenbiefstukje en pommes duchesse.





09 juni 2023 - Pizza Friday
Met champignons en rauwe ham, een beetje rucola en tijmbloemen.





07 juni 2023 - Wat eten we vanavond
Gevulde paprika's uit de oven. Gevuld met feta, gedroogde abrikozen, couscous, ui en tomatenblokjes, met wat koriander en geschaafde amandel erover.





06 juni 2023 - Wat eten we vanavond
Een Mexicaansde bonenschotel met tacochips, kidneybonen, mais, tomatenblokjes, paprika, créme fraiche, geraspte kaas en zo'n bieslookbloem, maar dan in stukjes geknipt om het een wow effect te geven...





04 juni 2023 - Asperges
Met tagliatelle, room, walnoten, parmezaanse kaas en gebakken halloumi.





03 juni 2023 - Wat eten we vanavond
Aardappelsalade met macadamia-dille pesto, pancetta en bieslookbloemen (de bieslook stond net in bloei...).





03 juni 2023 - Aardbeien
Heerlijk toch die eerste aardbeien uit eigen tuin weer...





30 mei 2023 - Asperges
Ach, nog maar eens op Vlaamse wijze.





19 tot 29 mei 2023 - Kreta
Tussen Hemelvaart en Pinksteren zaten we weer eens op Kreta, dit keer in het dorpje Makro Gialos. Eliza was here had er weer een leuke villa met zwembad voor ons klaar gezet. het weer was wat minder dan gehoopt: wat meer bewolk met zelfs 2 wat regenachtige dagen en met iets lagere temperaturen dan gehoopt, maar we hebben toch 2 dagen bij het zwembad kunnen liggen en verder vaak gewandeld, waarna we konden genieten van een welverdiende lunch met lekkere Griekse hapjes. Enkele restaurantjes lagen op loopafstand van de villa, dus daar hebben we ons 's avonds goed kunnen vermaken. Jammer dat het dan weer snel voorbij is na zo'n tien dagen.





18 mei 2023 - Keramiekmarkt
Het is weer Hemelvaart, dus keramiekmarkt in Gouda. Er hebben wel eens meer kraampjes gestaan en het is wel eens drukker geweest, maar evengoed leuk om er weer even langs te lopen en te kijken welke creaties er op tafel liggen.





13 mei 2023 - Asperges
Met coquilles St Jacques, gebakken met pancetta, ui, room en een scheutje ouzo.





08 mei 2023 - Asperges
Met hertenbiefstukpuntjes, oesterzwammen, bosui, wortellinten en komkommer.





06 mei 2023 - Wat eten we vanavond
Panko garnalen met een Italiaanse salade (aardappel, aubergine, paprika, ui en gedroogde tomaat uit de oven).





05 mei 2023 - Pizza Friday
Met salami, ui, pommodoro met een beetje mascarpone, bieslook en mozzarella. Vooraf een spinaziesalade met bosui, pijnboompitjes en balsamico-dressing.





05 mei 2023 - Lente
Volgens ons heeft de appelboom nog nooit zoveel bloesem gehad. Als dit allemaal appels worden valt die boom om...





30 april 2023 - Asperges
Met pipe rigate, spinazie, garnalen, bieslook en een lekker wittewijnsaus. Uit de kunst...





29 april 2023 - Borrel
We hadden weliswaar al bij Harry op 8 april buiten geborreld, maar voordat we zelf zo ver waren duurde het nog tot eind april. Lekker...





28 april 2023 - Pizza Friday
Met wat overgebleven créme fraiche en wat passato op de bodem, gebakken champignons, uien en knoflook, tijm en peper daarop en afgetopt met rauwe ham en mozzarella. Of de ham wel in de oven mocht weet ik niet, maar dan wordt ze wel lekker knapperig. Smaakte in ieder geval zeer goed. Deze houden we er in!





28 april 2023 - Koekjes
Tja, van die oranje tompoucen hield ik nog wat eiwitten over. Met kokosrasp, suiker en gemalen amandelen en walnoten konden nog aardig wat kleine koekjes gemaakt worden.





27 april 2023 - Koningsdag
Velen hadden zich lekker op z'n oranjest gekleed...





27 april 2023 - Oranje Tompoucen
Jaha! Na 4 jaar eindelijk tompoucen met echt oranje glazuur. Nadat ze vorig jaar rood waren gekleurd heb ik er nu gele kleurstof bij gekocht en met een heel klein beetje rood wordt dat netjes oranje! Ik was wel weer vergeten hoeveel werk dit is. Nu weet ik ook weer waarom ik dit maar 1 keer per jaar doe. En ik kon een eerste hoeveelheid vla weggooien toen de eieren begonnen te schiften... Enfin ze smaakten fantastisch, ook al omdat ik nu mascarpone heb gebruikt ipv slagroom, omdat de banketbakkersroom vorig jaar wat slapjes was. Als ik het goed uitreken kosten ze nu €1,73 per stuk. Met slagroom was het €1,50 geworden, dus nog altijd ruim onder de €2,00 die ze dit jaar bij de Plus supermarkt in de aanbieding hadden (daar gaan we weer...). In 2020 kwam ik met dezelfde ingrediënten echter op €1,13 uit, dus als je dat terugrekent toch even een inflatie van 9% per jaar, wow!





24 april 2023 - Asperges
Met gerookte zalm, dille, krieltjes en een gekookt ei.





23 april 2023 - Wat eten we vanavond
Zelfgemaakte falafel balletjes (kikkererwten, doperwten, koriander, komijn, knoflook) met komkommersalade, pitabroodjes en munt/créme fraiche saus.





23 april 2023 - Tulpen
Naast het spoor, langs de winterdijk, heeft de gemeente aardig zijn best gedaan de tulpenvelden naar Gouda te halen!





23 april 2023 - Oranjekoek?
Ik heb de afgelopen jaren telkens geprobeerd tompoucen te maken met een oranje glazuur. Vorig jaar had ik rode kleurstof gehaald en inderdaad werd het glazuur knalrood... Nu ook maar eens gele kleurstof gehaald. Met heel veel geel en een heel klein beetje rood kun je toch op oranje uitkomen, dus dat moet lukken donderdag! Oh ja, die gevulde koek kwam gewoon van de Plus supermarkt...





22 april 2023 - Hor
Zeg maar horror-hor als je die na 20 jaar eens goed bekijkt. Deze hangt naast de trap, verscholen onder een rolgordijn en je kunt er niet zo goed bij, maar als je dan eens besluit te kijken hoe ie er uit ziet schrik je van het stof en de schimmels op dat doek. Tijd om er eens een vers stuk doek in te zetten en die ouwe zooi weg te doen. Brrrr....





21 april 2023 - Pizza Friday
Een pizza bianca: met geitenkaas eronder, uien en pesto erop en afgetopt met mozzarella en rucola.





19 april 2023 - Lente
Tja het is natuurlijk elk jaar hetzelfde maar ik krijg er geen genoeg van...





17 april 2023 - Asperges
De eerste keer (die paar uit het soeppakket van vorige week niet meegerekend) doen we natuurlijk op Vlaamse wijze met ham, ei, peterselie en botersaus...





15 april 2023 - Wat eten we vanavond
Gefrituurde groenten in tempura batter met een focaccia met sardinepaté (netjes opgediend in een sardineblikje)





14 april 2023 - Pizza Friday
Een pepperoni variant: met chorizo, rode peper, tomaat en geraspte kaas.





13 april 2023 - Wat eten we vanavond
Simpele pasta met tomaatjes, wortel, bleekselderij, peterselie, walnoten en parmezaans kaas. Maar o zo lekker.





12 april 2023 - Wat eten we vanavond
Stamppot courgette met kip-tempura. Lekker, maar de courgette maakt het wat slap en past toch beter door de pasta of de courgettekoekjes...





10 april 2023 - Wat eten we vanavond
Uit de oven: asperges, paprika, maiskolven en ribroast. De asperges kwamen uit een pakket voor aspergesoep, dus niet zoveel als normaal in het seizoen, maar wel lekker zo.





09 april 2023 - Paasbrunch
Hoe het er bij anderen uitzag weet ik niet, maar bij mijn zus in Alkmaar keken we verlekkerd tegen deze tafel met lekkernijen aan.





09 april 2023 - Poes poes poes
Die gekke kat van de buren zat weer eens in de (kale) leibomen van de buurman.





08 april 2023 - Eerste buitenborrel
Op de verjaardag van Harrie wil het wel vaker lukken om buiten te kunnen zitten. Zo ook dit jaar. En meteen de eerste keer voor ons. Ok, niet in Gouda, maar Vleuten ligt op een steenworp afstand, dus ik reken 'm mee...





29 maart 2023 - Wat eten we vanavond
Andijviestamppot met walnoten en chorizoworstjes.





24 maart 2023 - Wat hebben we voor toetje
Kruisbessenkruimeltaartjes.





23 maart 2023 - Hazelnootcraquants
Vandaag hadden we weer eens een zogenaamde "hapjeschallenge" bij centrum VLH. Ik had een aardappeltortila met chorizo en doperwtjes gemaakt en deze craquants. Met de craquants werd ik mooi tweede! Vooral het duurzaamheidsapect had ik wat aangezet: hazelnoten uit eigen tuin, bloem en ei van de boerderijwinkel, Max Havelaar suiker en gebakken in een oven op groene windenergie van Van de Bron. Ok, dat van die bloem, ei en suiker had ik gewoon gelogen (kwam gewoon van de Plus supermarkt), maar het had toch wel gekund nietwaar? Tja wat moet ik nu weer eens voor een volgende hapjeschallenge verzinnen?





18 maart 2023 - Paaskip
Meestal zijn er chocolade paashazen te koop, maar bij de Sligro waren er dit keer paaskippen te koop. Nou snap ik ook waar die paaseieren vandaan komen!





10 maart 2023 - Pizza Friday
Na die pizza met tonijn vorige week nu maar eens een pizza met warm gerookte zalm, rode ui en crème fraiche. Eigenlijk een tarte flambé...





10 maart 2023 - Maart
Blegh, even een Maarts buitje eroverheen. De sneeuw was binnen een paar uur al weer helemaal verdwenen.





06 maart 2023 - Wat eten we vanavond
Lasagne met spinazie en ricotta. Hmmmm...





03 maart 2023 - Pizza Friday
Pizza tonno...





27 februari 2023 - Wat eten we vanavond
Witlofstamp met hazelnoten, gebakken camembert met polentakorstje en kruisbessencompote.





26 februari 2023 - Wat eten we vanavond
Griekse hartige taart met courgette, bosui,knoflook, feta, polenta, Griekse yoghurt en pecorino.





21 februari 2023 - Wat eten we vanavond
Geroosterde groenten met Indiase specerijen.





18 februari 2023 - Wat eten we vanavond
Viskoekjes met warm gerookte zalm en gebakken basilicum, met wortels en pastinaak gesmoord in rozemarijn-olie. Verrotte lekker!





18 februari 2023 - Klussen klussen klussen
Wat valt hier aan te zien? Eigenlijk niks, maar beide deuren klemden. De deur van de studeerkamer (rechts) kon ik vorige week een beetje afschuren aan de rechterkant omdat ie iets bol leek te lopen. Daarna klemde ie niet meer. De deur van de kelderkamer (links) kon ik rechts niet afschuren, want het metalen slot kwam daar tegen het kozijn aan. Daar heb ik vandaag de scharnieren iets dieper uitgebeiteld. Nu zit ie links heel dicht tegen het kozijn aan. Ik dacht daar dus links nog wel iets af te moeten schuren, maar nu klemt ie al niet meer, dus dat bespaart een schuur- en schilderpartij!





17 februari 2023 - Tafeltjes
Tja, dat Ikea tafeltje kon nu toch echt niet meer...





17 februari 2023 - Pizza Friday
Eigenlijk had ik deze pizza op 6 januari willen maken, maar toen had de Plus supermarkt geen venkel: een pizza met tomaat, nduja, venkel, mozzarella, ciroenrasp en basilicum.





10 februari 2023 - Wat eten we vanavond
Jalapeñotaartjes. Daarnaast sla met meelwormen in knoflook en pittenmix.





07 februari 2023 - Wat eten we vanavond
Courgette rolletjes gevuld met couscous, rozijnen, amandelen, pistaccio's, pijnboompitten, abrikozen, kappertjes en basilicum. In een tomatensaus met ui, knoflook en basilicum.





27 januari 2023 - Wintersportvakantie
Het plaatje is wel duidelijk denk ik. Een weekje Vallandry, van waaruit we over konden steken naar La Plagne, of (5 van de 6 dagen) gewoon in skigebied Les Arcs konden skiƫn. Gezellig weekje waarin we lekker elke dag buiten waren en waarin we 2 quizzen van quizmasters Patrick en Henk Jan hebben gehad, een paar keer uit eten gingen en 2 keer pizza bestelden... Verder een normaal weekje, maar wel een die de herinnering in gaat als die keer dat mijn ski's gejat werden... Nou ja waarschijnlijker is dat een of andere klojo niet goed opgelet heeft en mijn gehuurde ski's aanzag voor de zijne. Maar ik hield opeens veel kleinere ski's over, waar ik overigens makkelijker mee kon draaien (onthouden voor een volgend keer). De skiverhuur deed er in ieder geval niet te moeilijk over dus dat viel weer mee...





24 januari 2023 - Wat eten we vanavond
Een "Turkse stamppot" met andijvie, feta en olijven.





22 januari 2023 - Wandeling
Weerspiegelingen in water blijven toch leuk. In ijs ook dus...





21 januari 2023 - Wat eten we vanavond
Bij de sligro hadden we weer wat blikjes krab gehaald, dus dat werden vanavond wat Thaise krabkoekjes, aangevuld met maiskoekjes (het leken meer oliebollen...) en een frisse salsa van mango met tomaatjes en koriander. Lekker...





20 januari 2023 - Pizza Friday
We hadden nog wat ricotta over. Die heb ik gebruikt om er een Tricolore pizza van te maken met de kleuren van de Italiaanse vlag: geblancheerde spinazie met wat paneermeel links, ricotta met citroenrasp in het midden en passata met kerstomaatjes rechts. Met wat peper her en der om het wat meer pit te geven en wat geraspte cheddar tussen de banen. Een volgende keer mag het wel wat meer pit hebben door er wat peperoncino olie aan toe te voegen, wellicht rucola i.p.v. spinazie te gebruiken en wat kruiden of parmezaanse kaas te verbergen onder de diverse lagen. Mozzarella i.p.v. ricotta kan ook nog uiteraard.





18 januari 2023 - Schaatsen
Lekker die regen van de laatste dagen. Eerst hadden we een zwembad in de tuin en vandaag een schaatsbaan...





18 januari 2023 - Avondrood
Was dat een voorteken van de komende sneeuw?





17 januari 2023 - Wat eten we vanavond
Een ricottataart met doperwten, rucola, veldsla, geitenkaas en pijnboompitten. Lekker!





16 januari 2023 - Wat eten we vanavond
Een stoofschotel met peterselie, cannellinibonen, tomaten en panko paneermeel. Beetje saai volgens Cristel, dus deze komt niet terug op het menu.





08 januari 2023 - Wandeling
Een herfstwandeling, oh nee, het is al winter. Nou ja evengoed vallen er leuke plaatjes te schieten dicht bij huis.





07 januari 2023 - Wat eten we vanavond
Bezoek van Lia en Bart, dus iets wat goed voor te bereiden was: lasagne met deels courgette in repen en deels lasagnebladen. Saus was afwisselend gehakt-chilipeper-zongedroogde tomaten-spinazie en ricotta met citroenrasp. De bovenste laag was nog wat ricotta mengsel met hazelnoten.





06 januari 2023 - Pizza Friday
Op de bodem pittige Nduja uit Calabrië met wat tomaat. Daarover citroenrasp en oragano en afgedekt met ui, paprika en mozzarella. Lekker pittig inderdaad.





01 januari 2023 - Vuurwerkshow
Geen vuurwerkverbod in Hengelo. Nou, dat was te merken. In jaren niet meer zo'n vuurwerkshow gezien. Iedereen de beste wensen!